В четвъртък Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) скочи на съпредседателя на ПП

...
В четвъртък Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) скочи на съпредседателя на ПП
Коментари Харесай

След Кирил Петков, КЗК погна и друг депутат с позиция за регулаторите

В четвъртък Комисия за отбрана на конкуренцията (КЗК) скочи на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков поради " United Group “ и " Булсатком “. Сега от Комисия за защита на конкуренцията разпространиха позиция, обвързвана с изявление на Ивайло Мирчев от Демократична България.

Ето какво обявиха от Комисия за защита на конкуренцията:

В отговор на направени изказвания на 01.02.2024г. в предаването " Лице в лице “ по телевизия bTV от народния представител господин Ивайло Мирчев, изразяващи се в това, че регулаторите не правят никаква работа и като опровергаване на приписаното в изявлението безучастие, Комисия за защита на конкуренцията смята за належащо да изрази следната обективно обоснована позиция, като  представя и съответната обществено налична информация.

Комисия за защита на конкуренцията е един от най-натоварените административни органи, защото упражнява пълномощия по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), Закона за публичните поръчки (ЗОП) и Закона за концесиите. По трите посочени закони пред Комисията годишно се образуват огромен брой производства, по които се постановяват един или повече от един административни актове и по които страните подават молби, възражения, доказателства и други, по които Комисия за защита на конкуренцията следва да вземе отношение.

Постоянната натовареност на работата в Комисия за защита на конкуренцията може да бъде демонстрирана със следните съответни числа. През 2023 година са били формирани общо 1191 производства, от които 1088 производства са по реда на Закона за публичните поръчки. През миналата година Комисията е постановила общо 1 343 акта, от които 813 решения и 530 избрания по трите закони, по които упражнява пълномощия. Постановените по реда на Закон за обществените поръчки решения са общо 701 на брой.

По реда на Закон за защита на конкуренцията са постановени общо 110 решения, от които с 40 решения Комисия за защита на конкуренцията се е произнесла по отношение на идни концентрации сред предприятия, а с 49 акта е открито съществуването или неналичието на нарушавания по нелоялна конкуренция. С останалите актове, постановени по реда на Закон за защита на конкуренцията са признати решения за покровителство за конкуренцията и други. 

Във връзка с изказванията на господин Мирчев по отношение на успеваемостта на Комисия за защита на конкуренцията, подсещаме, че през 2023г. Комисията глоби сдружения от Групата Лукойл с рекордни по мярка наказания, възлизащи общо на 262 907629 лв. за антитръстови нарушавания на пазара на горива. В резултат на дейните дейности на Комисия за защита на конкуренцията,  дружествата трансформираха и коригираха държанието си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а точно да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията.  През миналата година бяха формирани 9 антитръстови производства, от които 3 за вероятно съществуване на картели в бранша на питателните артикули.

Всички тези съответни числа, които са обществено налични, дават задоволителна визия за размера на свършената работа, освен това единствено за миналата година. 

Не на последно място следва да се подчертае, че рецензиите към Комисия за защита на конкуренцията се насочат от депутат с къс институционален опит, датиращ от 2021 година, който опит очевидно не му разрешава да дава  аргументирана и съответна оценка на работата на Комисия за защита на конкуренцията. За съпоставяне Председателят на Комисията е правист с 44 години професионален опит и минала през позиции като шеф на правна дирекция в продължение на 9 години и заместник-кмет на Столична община в продължение на 15 години, Председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (за към 6 години).

От изявленията на господин Мирчев в медиите е видно, че същият заради непознаване на работата на Комисия за защита на конкуренцията и неналичието на експертиза в региона на конкуренцията, с политическо говорене, се пробва да омаловажи изключителния професионализъм на екипа на Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР